Plus artikel

Med Øresund som et ubrudt bagtæppe, stråler et lille stråtækt bindingsværkshus op som nyhøstet halm. Der har den ligget, Den Gule Cottage, ganske uforstyrret siden 1844. I dag huser den én af Klampenborgs hyggeligste brasserier, der har erfarne kroejere i spidsen. 

Peter Steen og Rikke Kold Black har arbejdet på nogle af Københavns bedste restauranter. De har haft ansvar både i køkkenet og på gulvet – men for godt 11 år siden valgte ægteparret at trække stikket til det Københavnske restaurant-ræs og flytte nordpå. Her forpagter de Raadvad Kro – og i 2018 overtog de sammen driften af den historiske fredede portnerbygning Den Gule Cottage fra 1844:

Vi har altid været vilde med at være i naturen, og det giver en helt speciel stemning, når bygningerne har noget historie. Derfor slog vi til, da vi så Den Gule Cottage, fortæller Rikke Kold Black.

Ren historisk romantik i Klampenborg

Den ligner noget taget ud af en Morten Korch-film. Det er næsten umuligt ikke at høre filmstrygerne for dit indre øre, når Den Gule Cottage dukker frem som en gul, opadgående sol mod det store, blå Øresund. Fredningsrapporten fra 1979 beskriver det som ”karakter af et monument” – for Den Gule Cottage ér en helt unik del af vores kulturarv. Det ydre er bibeholdt ned til sidste halmstrå, og selv uret på cottagens tag er det originale fra 1844 – udført af den berømmede urmager Henrik Kyhl.

I dag huser Cottagen det mest romantiske brasserie i Klampenborg, hvis ikke hele Danmark. Ligesom det ydre, emmer kroens indretning af hygge; så snart du træder ind, ved du, du har en intim aften med sans for imødekommende betjening og ikke mindst velsmag i vente. 

En klassisk menu med respekt for historien

Ligesom kroens udseende, kan maden på Den Gule Cottage bedst beskrives som klassisk – men derfor sidder den også lige i skabet.

Grundbasen for maden ér klassisk, fastslår Rikke. Men det synes vi også hører sig til stedet. Der skal være en sammenhæng mellem den mad, man serverer og så meget historie, der er i bygningen. 

Inspirationen kommer fra de klassiske franske kokketraditioner, hvor Peter har slået sine folder – blandt andet som køkkenchef på ”Le Sommelier” i Bredgade. Braisering, klassiske saucer og sautering er en helt essentiel del af restaurantens DNA. Men råvarerne er hovedsageligt danske, og tilsmagningen udogmatisk:

Vi kunne aldrig finde på at sige ”Nu er vi kun en nordisk restaurant”. Inspirationen er fra det franske og danske køkken, men det er ikke det, det handler om. Vi vil bare gerne lave mad, der smager godt – af gode råvarer.

 

Det bedste fra skoven og havet – naturligvis 

Med så unik en placering tæt på både skov og hav som Den Gule Cottage, har det været parrets ønske at lade det blive afspejlet i menuen.

Vi går rigtig meget i skoven og plukker urter og bær og svampe alt efter sæsonen, siger Rikke og tænker. Og på stranden. Der er rigtig mange spændende, velsmagende råvarer, der skifter efter sæsonen. 

Så hvis du har lyst til at drømme dig tilbage til mere romantiske tider på én af de smukkeste adresser i Klampenborg, mens du nyder en klassisk menu, er Den Gule Cottage meget vel din næste madoplevelse. 

 

Artiklen er skrevet i samarbejde med Den Gule Cottage.