Smørrebrød i solen
Journalist: Mads Emil Wivel
Fotograf: Kim Bjærre
Der dufter dybt og kraftigt af kogt malt, da Downtown besøger Nørrebro Bryghus en solrig mandag ved frokosttid. De store metalkedler koger og brummer og indhyller hele bryghuset i en krydret aroma, som gør det til en særegen, sød oplevelse at trække vejret. En ung fyr - der formodentlig har scoret sit drømmejob - går rundt med reagensglas og andre ølbrygger-remedier og sørger for, at alt går ordenligt for sig i kedlerne.
Vi sætter os udenfor i solen og får serveret tallerkener med delikat-udseende sandwich og smørrebrød. Begge dele skifter pålæg efter råvarernes tilgængelighed og kokkenes temperament, men holder sig altid inden for kategorien 'traditionel dansk frokost med plads til nyfortolkninger'.
Vi prøvesmagte:
• Æg med citron, dild, rå løg og masser af rejer.
• Lun leverpostej med champignon og sprød bacon.
• Kogt skinke med hjemmerørt tartarsauce.
• Sandwich på surdejstoast med hjemmelavet rullepølse af lammebryst. Garneret med salat, mayo og pickles.
• Ostetallerken med en Lindbjerg Blue Morbier, en dansk Blicher, en fransk chèvre, hybenmarmelade og hjemmebagt knækbrød.
• En dessert bestående af øllebrød lavet på en frugtig ale med appesinsaft og –skal, vanilje-panna cotta, yoghurtmousse og sprød rugbrødskiks bagt med flormelis.
Al smørrebrødet var hjemmelavet og så tilpas højtbelagt, at det var ekstravagant uden at være overlæsset. Jeg vil fremhæve æggemaden, som sad lige i skabet. Den bestod i al sin enkelthed af friskkogt æg i skiver med hjemmerørt rejesalat, frisk citronsaft og masser af dild. I min bog er rugbrød med æg og rejer noget nær den perfekte frokost – og kombinationen fås ikke bedre end på Nørrebro Bryghus.
Ostetallerkenen bød på et godt miks af mildt cremede, kraftigt lagrede og smagfulde, halvtørre oste med sprød knækbrød og lidt syltede hyben. Desserten var en nyfortolkning af den danske klassiker øllebrød, her gjort mere dessertagtig med vanijle-panna cotta og en mousse af græsk yoghurt – helt og aldeles fortræffelig.
I anledningen af det milde forårsvejr valgte vi at smage på maden udenfor i solen med en lys og frisk Stuykman Wit med sidevogn bestående af en Aalborg Aquavit. Øl og snaps er ikke en del af dagens tilbud, men når nu I befinder jer i et bryghus, vil det næsten være synd ikke at ledsage frokosten med et par glas øl.
Skål!