Hold altid på stilken
Journalist: Mads Emil Wivel
Fotograf: Kim Bjærre
"Det er ligegyldigt, om du er mand eller dame, eller om du
drikker rød- eller hvidvin, du skal altid holde et vinglas på
stilken," fortæller Flemming Nielsen med et kategorisk smil, mens
jeg sidder og sætter fingeraftryk langt oppe på mit rødvinsglas.
"Når du holder på stilken kan du nemmere svinge vinen og frigive
dens aromastoffer," forklarer han og viser mig, hvordan jeg bedst
centrifugerer de mørkerøde Rhône-dråber rundt i glasset.
"Du skal dufte til vinen," prædiker han venligt. "Duften er 70
procent af det at smage på vin, det er derfor et vinglas har den
form, det har. Glassets indadbuede form samler vinens næse, så du
kan dufte alle nuancerne," forklarer han entusiastisk. Jeg dufter,
nikker, ser eftertænksom ud og forsøger efter bedste evne at
kategorisere farve, duft, smag og helhed på det skema, som Flemming
har givet mig.
"Det er en rigtig koldtids-vin, du smager på lige nu," siger
Flemming. "Den går rigtig godt til den kraftige vintermad, vi
spiser i øjeblikket. Det gør Rhône-vine generelt," uddyber han og
fortæller mig om producent, distrikt, historie og lagring. Jeg er
så småt ved at finde hoved og hale i vin-verdenens omfangsrige
glose-univers og glæder mig til, næste gang jeg er til
middagsselskab, at brillere med nogenlunde følgende sætning …
"Mmm dejlig vin med elegant, mørk frugtnæse, honningtoner og pæn
renhed. Fin smag af tæt, koncentreret frugt med både rankhed og
renhed. Flot balance med dejlig blød og rig tannin, diskret brug af
træet og med noter af læder, cigarkasse og jordbund."
Du smager på følgende 8 vine:
- Côtes du Rhône Blanc, Jean-Luc Colombo "Les Abeilles" 2007.
Pris 99 kr.
- Côtes du Ventoux, Domaine de Fontvive 2009. Pris 69 kr.
- Côtes du Rhône, Olivier Hillaire "Vielles Vignes" 2009/10. Pris
99 kr.
- Crozes-Hermitage, Jean-Luc Colombo "Les Fées Brunes" 2009. Pris
149 kr.
- Côtes du Ventoux, Prestige Cantependrix 2008. Pris 119 kr.
- St. Joseph, Jean-Luc Colombo "Le Prieure" 2009. Pris 189
kr.
- Sablet, Domaine de Fontvive 2009. Pris 129 kr.
- Chateauneuf-du-Pape, Les petits Pieds D'Armand 2008. Pris 599
kr.
Og får serveret følgende tapas:
- Kokketilberedt oksesteg.
- Brød fra Lagkagehuset.
- 2 slags ost - typisk en brie og en danbo.
- 2 slags pølse - typisk en mild og en stærk.
- Sorte og grønne oliven.
Det kræver ingen forkundskaber at gå til vinsmagning hos Rahbek
Vin. God fornøjelse!