Dansk mad så englene synger
Journalist: Mads Emil Wivel
Fotograf: Kim Bjærre
"Hvad er dreng?", spørger jeg i forbindelse med det
spøjst-lydende tilbehør til den smørstegte schnitzel. "Dreng, det
er da klassisk tilbehør til en schnitzel," fortæller cafe-ejer
Carsten, "det er en skive citron med benfri sild, kapers og
peberrod. Det smager vildt godt!," siger han begejstret og undrer
sig smilende over, at jeg aldrig har hørt udtrykket før.
En Schnitzel stammer oprindelig fra Østrig, men den har været en
del af dansk madkultur så længe, at vi efterhånden har taget den
til os som vores egen. Og ifølge Carsten er Café Frederiks huskok,
Jytte, ret så ferm til at fremtrylle den østrigske klassiker.
"Vores kok steger en fandens god schnitzel, og så er hun en
rigtig madmor. Hun laver dansk mad så englene synger," siger
Carsten med tydelig nationalfølelse i stemmen. "Er danske
klassikere hendes speciale?," spørger jeg, og svaret falder
prompte:
"Ja det kan man roligt sige, hun er sindssygt dygtigt til at
lave de gode danske klassikere," fortæller han. "Hvad er det nu,
han hedder, ham herremodellen (tænkepause, red.) nåh jo, Oliver
Bjerrehus, han kommer tit forbi og spiser. Han er vild med vores
danske mad," fortæller Carsten med et stolt grin.
Glæd jer til følgende menu
- Tarteletter med høns i asparges eller dagens suppe
- Schnitzel med skysovs, brasede kartofler ærter og dreng (citron
med benfri sild og kapers)
- Gammeldags æblekage med rasp, hjemmelavet syltetøj og en
gavmild klat flødeskum
God fornøjelse på Café Frederik!