Autentisk Carlsberg-kultur til alle
Journalist: Severin Hygum
Fotograf: Kim Bjærre
Carlsbergs ølproduktion er rykket til Fredericia, men de fredede
bygninger er bevaret og bydelens popularitet større end nogensinde.
Downtown besøgte en onsdag formiddag kulturhuset Haven, som førhen
kun var forbeholdt bryggeriarbejdere og foreningsmedlemmer. I dag
er det genopståede sted åbent for alle og af flere grunde et besøg
værd.
Det kan bedst beskrives som nostalgi, når cykeldækkene rammer
brostene på Ny Carlsberg Vej. Med Elefanttårnet i baggrunden ligger
Haven på højre side ind mod Humlebyens rækkehuse. Kevin Bendix er
manden bag stedet, der gør en dyd ud af at værne om nostalgien og
den brune stemning.
"Vi vil gerne bevare indretningen og mange af de fede
traditioner det gamle bryggerifællesskab og dansk kultur har til
fælles," forklarer Kevin Bendix . For ham ligger stedets styrke i
at kombinere den historiske stemning og de gamle traditioner med
sjove arrangementer tilgængeligt for alle i lokalmiljøet.
Maden er derfor også gamle, danske klassikere, som gæsterne
endda selv er med til at vælge. På menukortet kan man afkrydse sin
favorit og deltage i en månedlig konkurrence om et måltid med
en stor Jacobsen-øl.
Frokostretterne i januar:
- Sprøde frikadeller med kartofler i løvstikke og syltede
rødbeder
- Karbonader (krebinetter) med kartofler og stuvede hvidkål og
gulerødder
- Høns i asparges. Tarteletter med cremet fyld af kylling og
asparges - pyntet med masser af persille
- Hakkebøf af oksekød med blødstegte løg, kartofler og
spejlæg
Vi smagte på samtlige retter, og kan afsløre, at der er tale om
gedigen mad i gavmilde portioner. Krebinetter falder normalt ikke i
min smag, men Havens udgave vil jeg fremhæve som virkelig
velsmagende med en dejlig stuvning af hvidkål og gulerødder. De
fleste danskere kender nok klassikerne i forvejen og det er
befriende med en bundærlig frokost, der vækker minder.
Haven er bare et sted, der skal opleves. Husk at frokosten kun
serveres mandag-fredag fra kl. 12-16.