En duft af malt
Journalist: Mads Emil Wivel
Fotograf: Kim Bjærre
Der dufter dybt og kraftigt af kogt malt, da Downtown besøger
Nørrebro Bryghus en torsdag ved frokosttid. De store metalkedler
koger og brummer og indhyller hele bryghuset i en krydret aroma,
som gør det til en særegen, sød oplevelse at trække vejret. En ung
fyr - der formodentlig har scoret sit drømmejob - går rundt med
reagensglas og andre ølbrygger-remedier og sørger for, at alt går
ordenligt for sig i kedlerne.
Vi sætter os til rette ved et bord med udsigt over kedlerne og
får serveret en tallerken med 3 delikat-udseende stykker smørrebrød
hver. Smørrebrødet skifter pålæg efter råvarernes tilgængelighed og
kokkenes temperament, men holder sig altid inden for kategorien
'traditionel dansk frokost med plads til nyfortolkninger'.
Vi prøvesmagte:
- Sprængt oksebryst med peberrod, hjemmerørt mayo, surt og
karse.
- Lamme-rilette med syltede rødløg, grov sennep og frisk
purløg.
- Æg med citron, dild, rå løg og masser af rejer.
- Ostetallerken med Morbier Cremeaure, Bleu de Causse, Peccorino
Sardo, sødt og knas.
- Tarte Tatin med æbler, kanel og vaniljeis.
Al smørrebrødet var hjemmelavet og så tilpas højtbelagt, at det
var ekstravagant uden at være overlæsset. Jeg vil fremhæve
lamme-riletten, der ikke er sædvanelig dansk smørrebrødspålæg, men
som smagte virkelig dejligt. Det fede, smagfulde lammekød fik godt
modspil af de syrlige, syltede rødløg og befandt sig rigtig godt på
det hjemmebagte rugbrød.
Ostetallerkenen bød på et godt miks af mildt cremede, kraftigt
lagrede og smagfulde, tørre oste med sprød knækbrød og lidt syltede
sager. Desserten var den franske æbleklassiker Tarte Tatin - en
personlig favorit - som smagte helt og aldeles fortræffeligt.
Øl er ikke en del af dagens tilbud, men når nu I befinder jer i
et bryghus, vil det næsten være synd ikke at ledsage smørrebrødet
med et glas øl eller to. Vi smagte en lys og mild Stuykman Wit som
starterøl, en rund og fyldig Ravnsborg Rød til smørrebrødet, en
bitter Indian Pale Ale med kraftig humlesmag til osten og en
frugtig La Granja Stout til desserten.
Skål!