Hos Bankeråt ryger de laksen
i eget køkken
Af Frederik Plum
Bankeråt har været samlingspunktet i Nansensgade i 18 år. De
fleste københavnere kender stedet, og kan skrive under på, at dem
der endnu ikke har været der, bør se det. Dagens Tilbud giver en af
Bankeråts famøse hjemmelavede frokostsalater til halv pris. Så tag
en laaang sommer-frokostpause, og nyd en salat i træernes skygge i
Nansensgade.
Når du træder ind af døren hos Bankeråt, fornemmer du straks en
helt særlig stemning. I første omgang skyldes det den noget
usædvanlige udsmykning med spejlmosaik på væggene og de udstoppede
dyr, der står rundt omkring i lokalet. Men Bankeråt har også en
særlig aura, der gør at mange føler 'at de er lidt som at komme
hjem'. Det skyldes de mange stamgæster og ansatte, der behandler
stedet, som var det et andet hjem.
Bag baren finder du barchefen Mark. Han er snakkesaglig, og er
ikke bange for at veksle et par ord med gæsterne. Desuden går han
op i mad og drikke med liv og sjæl. Han står ofte og fifler med
kaffemaskinen, og 'stemmer' den (så gennemløb og tryk sikrer den
optimale kaffe), som var der tale om et musikinstrument.
Mange har bemærket, at der er et fransk islæt over Bankeråt,
uden at kunne sætte fingeren på andet end den gode kaffe som bevis.
Årsagen findes i, at stedet igennem de seneste 10 år, har været
drevet af fransk-fødte Jean-Yves. Han er opvokset på landet i
Frankrig, men er nu inkarneret by-bo'er. Han har dog ikke glemt den
landlige forkærlighed for ordentlig preparering af mad, og derfor
ryger Bankeråt laks i eget køkken for at sikre, at maden er lavet
ordentligt.
Eksempler på salater:
Laks
Gedeost
Kylling
Tun